Smålån – hva man kan bruke pengene til

Smålån – hva man kan bruke pengene til

I dag finnes mange løsninger for nordmenn som trenger ekstra kapital, og långivere står i kø for å friste med sine tilbud. Mange banker er flinke til å ta vare på sine kunder, og Bien Sparebank er en av dem. Her får kunder gode råd om blant annet hvordan man låner som best.

Som låntaker gjelder det uansett å orientere seg selv om hvordan man får det beste ut av et lån. Særlig ved smålån er dette viktig, da disse er kjent for å være dyre. Selv om slike lån koster en del, er de svært populære. Ved smålån er det gjerne snakk om beløp mellom 1 000 og 70 000 kroner.

Kan fås på dagen

Behovet for smålån kan dukke opp for hvem som helst. Plutselig finner man ut at man mangler litt penger til en ferietur, eller er ute etter en spesiell giftering. Da er det fint at det går fort å søke, og får man innvilget lånet kan man i visse tilfeller få pengene utbetalt i tide. Her gjelder det å søke før 13.00.

Samtidig er man nødt til å ta forholdsregler. Den høye renten – som kan være alt mellom 25 og 200 % – kan bli vrien å håndtere hvis man ikke tar høyde for den. Dessuten skal man aldri takke ja til et tilbud før man har orientert seg om hvilken rente man får, og vite at man kan nedbetale lånet.

Nominell og effektiv rente

Som låntaker er det viktig å vite forskjellen på nominell og effektiv rente, særlig i tilfeller hvor renten er høy. Den nominelle renten er bankens grunnrente, og ofte den bankene lister opp på sine nettsider. Denne er misvisende, ettersom den ikke inkluderer faktorer som termingebyr og etableringsgebyr. Det gjør derimot den effektive renten.

Effektiv rente inkluderer nominell rente, alle gebyrer og er dessuten individuell. Det er denne renten man skal betale, altså lånets totale kostnad. Den effektive renten får man etter banken har gjort kredittsjekk. Når man søker er det viktig å huske på at den effektive renten alltid vil være en del høyere enn den nominelle.

Sammenligne tilbud

Siden det finnes så mange långivere i dag, og alle har ulike krav, gjelder det å finne det beste smålånet for seg. Alle låntakere ønsker seg så gunstig rente og vilkår som mulig, uansett hvor mye de skal låne. Ved å sammenligne individuelle tilbud, kan man til slutt takke ja til kun det man vurderer som best.

Derfor gjelder det å sende søknader til så mange banker som mulig. Å sende søknader er helt uforpliktende. Gjennom en låneformidler kan man få sendt søknader til flere banker samtidig, og dermed spare tid. Er man heldig får man svar samme dag, og kredittvurderinger skjer automatisk. Får man avslag, er det alltid en god grunn til det.

Kredittvurdering

Bankene er nødt til å gjøre kredittvurderinger for å kunne filtrere ut kunder som ikke er betalingsdyktige. Er man for eksempel mindreårig eller har betalingsanmerkninger, får man ikke innvilget lån. Hvor gode lånevilkår man får er avhengig av hvor godt man kommer ut av bankens kredittsjekk. Derfor er det om å gjøre å vise seg som betalingsdyktig.

Det er vanlig at bankene krever at man har fast inntekt. Ved ordinære forbrukslån er det gjerne snakk om minst 200 000 kroner i årlig brutto lønn, mens ved smålån er det ikke alle som setter inntektskrav. Som låntaker bør man vurdere om det er gunstig å ta opp lån når man ikke har inntekt. Man må altså kredittvurdere seg selv.

Oppsummering – smålån

  • Den høye renten skyldes kort nedbetalingstid
  • De billigste smålån er de som nedbetales raskt

Smålån er fint når man trenger litt ekstra kapital, og som låntaker står man fritt til å bruke beløpet på det man vil. Samtidig er smålån ganske dyre. Det gjelder å ta forholdsregler før man takker ja, slik at man er forberedt på de høye rentene. Man skal kjenne godt til sin egen økonomi, samt la seg kredittvurdere av banken.

About the author

Viola administrator

Leave a Reply